Vi planlegger vedlikehold som medfører nedetid på Digitalarkivet torsdag 25.04, kl 20:00 til ca. kl 21:00.

Om transkripsjonen

Branntakstprotokoll 1787 for Kongsberg

Oppdatert 2017-11-13

Opplysningene er hentet fra Kongsberg Magistrat, branntakstprotokoll nr. 1. Basen inneholder 1563 poster. Registreringer i forbindelse med taksasjon foretatt i tidsrommet 29. oktober- 23. november 1787.
Protokollen er uten sidetall.
Registreringen er gjort i Excel.

Følgende rubrikker er benyttet:

  • Gamle husnummer fra 1777
  • Nye husnummer i 1787
  • Gate/adresse
  • Eier på taksasjonstidspunktet
  • Eierskifte(r) etter 1787
  • Merknader

I merknadsrubrikkene står bl.a. eventuelle endringer i gatenavn/adresser. Dersom et husnummer hørte til i en annen gate i 1777 (enn den adressen som er oppført i 1787) vil denne gamle gateadressen finnes i merknadsfeltet. Om det ved en adresse i 1787 ikke står noe annet gatenavn i merknadsrubrikken, betyr det at gatenavnet ikke var blitt endret fra 1777 til 1787.

Basen inneholder 1563 poster, og disse omfatter alle husnummer i selve byen, i tillegg til husnummer i bebyggelsen som ligger "i Yderkandten af Berg-Staden", dvs. utkanten av daværende bykjerne. Nummerrekkefølgen startet også for disse husenes vedkommende på 1, slik at man ved f.eks. å søke på husnummer, vil kunne finne to forekomster av samme nummer (men med forskjellig gate-/stedsangivelse)

Det som ble betegnet som utkanten av byen, var husnummer som lå til følgende adresser: Wiungsdahlen, Trollerudmoen, Christians Stoll, Kjennerud-Grennen, Kampenhoug, Hyttebakkene, Jondahls-Grennen, Stengelsrud-Grennen, Bæver-Grennen, Hogsted, Finnebraaten, Gomsrud-Grennen, Langekjend-Grennen og Fjerdingstad-Grennen

Eventuelle andre opplysninger om eierne, leieforhold, spesielle navn på eiendommene osv., vil være å finne i merknadsrubrikken.

Navn/yrker på personene i rubrikken "Eier på taksasjonstidspunktet" er skrevet bokstavrett slik de fremkommer i protokollen. Det samme gjelder gateadressene, både de fra 1777 og de fra 1787. I feltet for "Eierskifte(r) etter 1787" er derimot stavemåten normalisert. Alle navn har likevel beholdt den stavemåten som fremkommer i protokollene.

Det forekommer tilfeller hvor skriveren har vært usikker på personens etternavn, slik at han har skrevet to "alternativer". I disse tilfellene er begge etternavn tatt med, det ene står da i parentes. På den måten er alle navnene søkbare likevel.

For spørsmål angående databasen, kontakt:
Else B. Rustad
e-post: ebrus@c2i.net

Else B. Rustad, Kongsberg, oktober 2008