Selvbetjeningsløsning for gammel grunnbok

Gammel grunnbok ble ført i perioden 1936 til ca. 1991 og erstattet panteregistrene. Gammel grunnbok er nyttig for å finne tinglysinger fra før ca. 1991.

I dag har Kartverket ansvar for tinglyste eiendomsopplysninger. Grunnboken er et register over alle tinglyste rettigheter for en eiendom, og har videre henvisninger til selve tinglysingene.

Løse ark  i esker.
Esker med grunnbokblad, Statsarkivet i Bergen. Foto: Tone Merete Bruvik

Tinglysinger til og med 1950 finnes i pantebøker som er avlevert til Arkivverket, og disse er tilgjengelig via Digitalarkivet. Tinglysinger etter 1950 finnes i pantebøker som oppbevares hos Kartverket, med unntak for noen få embeter, hvor Arkivverket har fått avlevert pantebøker fra 1950- og 1960-tallet.

For å finne frem i tinglysingene er det nyttig å bruke Gammel grunnbok som ble ført i perioden fra 1936 til ca. 1991. Den var et løsbladsystem med ett eller flere ark pr. eiendom. Gammel grunnbok er i Arkivverket og er skannet.

Grunnen til at gammel grunnbok er nyttig, er at referansene brukt i Gammel grunnbok ofte er helt nødvendige for å kunne finne frem til rett pantebok og side for tinglysingene.

Hvordan få tilgang til gammel grunnbok

Bruk vår selvbetjeningsløsning for å laste ned grunnbokblad fra Gammel grunnbok. Denne tjenesten er åpen for alle, men man kan bare bestille grunnbokblad for én eiendom om gangen.

Det kan forekomme personnummer i gammel grunnbok, det er bakgrunnen til at den ikke er åpent tilgjengelig.

Profesjonelle brukere slik som eiendomsmeglene, bygdebokforfattere og saksbehandlere i kommuner eller etater, kan søke om å få tilgang til Gammel grunnbok slik at de kan bla i den akkurat som i andre skannede arkiver hos oss. Søk om tilgang via dette skjemaet

Hvordan bruke selvbetjeningsløsningen

Gå hit: selvbetjeningsløsning

Klikk på bestill. Fyll ut bestillingen med ditt navn og din e-postadresse, klikk av i ruten Jeg er ikke en robot (du kan få stilt et "captcha" spørsmål etter avkryssing):

Fyll ut bestillingsopplysninger.

Du får etter noen minutter tilsendt en e-post med en lenke for å laste ned grunnbokbladet. Grunnbokbladet ser slik ut for denne eiendommen (dette er Statsarkivet i Bergen):

Grunnboksblad for Årstadveien 22 i Bergen, 1201-163/229.

Referanser til pantebøkene

Øvre del av første side ser slik ut:

Utsnitt av grunnboksblad.
Utsnitt av grunnboksblad, øvre del av første side.

En tinglysing inneholder typisk en tekst som sier hva saken gjelder, her "målebrev", så er det ofte dato for når noe er foretatt, her "17. september 1917", deretter tinglysingsdatoen, her "11. januar 1918". I en egen kolonne er referanse til pantebok, her refereres det til pantebok "78" for området, og folio "211", som kan bety oppslag 211, side 211, eller ark 211. Det kan også stå 211b, det er da baksiden av ark 211.

Nedre del av andre side ser slik ut:

Utsnitt av grunnboksblad, nedre del side to.
Utsnitt av grunnboksblad, nedre del side to.

Dette er en tinglysing med dagboknummer (som ble brukt fra og med 1935 de fleste steder), her "9841/50" som betyr dagboknummer 9841 i året 1950 i dette området. Tinglysingsdatoen er "14.11.1950".

De skannede pantebøkene finner du her: https://media.digitalarkivet.no/tl/pbok/browse (Fyll ut kommunen og perioden du leter etter, les også

Eksempel

Årstadveien 22 i Bergen