Søk og visning i landssvikarkivet

Arkivverket digitaliserer og gjør tilgjengelig, landssvikssaker fra 2. verdenskrig.

Arkivverket digitaliserer og gjør tilgjengelig, landssvikssaker fra 2. verdenskrig. Bakgrunnen for at Arkivverket har valgt å digitalisere disse sakene, er fordi etterspørselen etter disse arkivene er enorm. Henvendelser om innsyn er ca. 6 000 per år. I gjennomsnitt bruker en saksbehandler et dagsverk per sak. Estimert forbruk av timer er 42 000 timer per år.

Hensikten med digitaliseringen er økt selvbetjening og reduksjon av tid brukt til saksbehandling i Arkivverket.

Målgrupper:

Saksbehandlere i Arkivverket som mottar henvendelser om Landssviksarkivet

Sluttbrukere som etterspør innsyn eller forsøker å lete på Digitalarkivet etter saker i Landssviksarkivet

Hva betyr “gjort tilgjengelig” på Digitalarkivet i denne oppgaven:

At arkivene blir digitalisert og gjort tilgjengelig på Digitalarkivet, betyr IKKE at sluttbrukere får tilgang til å se sakene der og da. Det vi forteller og viser på Digitalarkivet er at “en navngitt person” er registrert med en sak i Landssvikarkivet, mao, ingen får se saken der og da. Sluttbrukere må alltid sende inn en forespørsel om å få tilgang til dokumentene.

Betydningen av ordet tilgjengeliggjøring betyr KUN at du får treff på at en person er registrert med en sak.

Økt digitalisering

Etterspørsel etter innsyn vil øke betraktelig siden sluttbruker vil finne flere navngitte personer, og på bakgrunn av det kontakte saksbehandlere. Jo flere navn en sluttbruker kan søke på , jo flere vil be om å få se dokumentene/sakene.

Arkivverket har per i dag ikke kapasitet til å kunne gi forsvarlig saksbehandling tilsvarende den forventede økte mengden.