Om transkripsjonen

Folketeljing 1815 for 0626P Lier prestegjeld

Oppdatert 2017-11-13
Dokumentasjon - Folketellingen for Lier 1815

Originalen befinner seg i Statsarkivet i Kongsberg, Lier prestearkiv, Diverse protokoller, nr. 4.

Tellingen ble tatt opp i tiden 30. april - 11. mai 1815.

Et eksempelbilde fra originalen finner du her.

De landsomfattende folketellingene i tiden 1815-1855 var summariske; dvs. de inneholdt bare statistikk og ikke opplysninger om de enkelte personene. I noen prestegjeld er det likevel bevart navnelister (som dannet grunnlaget for statistikken) og denne tellingen fra Lier 1815 er et eksempel på dette. Mer om tellingene 1815-55, se her.

Tellingen er registrert i Access ved SAKO 2002/2003.

Denne databasen for Lier og navnelisten den bygger på, omfatter 3.861 navngitte personer. Det offisielle folketallet for Lier 1815, som er basert på de samme navnelistene, er 3.868 personer. Dette innebærer at databasen i dette tilfellet må være rimelig fullstendig.

Matrnr: Gammelt og nytt matrikkelnummer fremgår av den trykte matrikkelen 1838. Forholdet mellom nytt matrikkelnummer og gårdsnummer går frem av matrikkelen 1886, som også er trykt og dessuten søkbar på internett hos RHD.

Stand: Kilden har fordelt "Bønderfolk" på rubrikkene "Gaardbrugere" , "Huusmænd" , "Tjenestefolk og Dagleiere", samt "Fattige" .

Etternavn: Når farsnavnet ikke er skrevet i kilden, men fremgår av sammenhengen, er dette markert med * (Hansen*, Olsdatter*).

Posisjon: Her angis posisjon i familien - ektefolk og barn - men vel å merke bare så langt dette fremgår av kilden. Ektepar er som hovedregel markert i kilden med et "X" eller et "og". Bare disse er registrert som "mann" og " kone" i databasen, men det finnes trolig også en del ektepar som ikke er markert på denne måten - det er m.a.o. trolig flere ektefolk enn det som eksplisitt fremgår av databasen.

Yrke/Næring: Denne rubrikken omfatter originalkildens inndeling i "Fiskere og Søfolk" , "Nomader og Hyrder" , "Kunstnere og Fabrikanter", samt "Geistlige", "Civile" og "Militaire" embetsmenn, samt "Pensionister".