Om transkripsjonen

Skifteregister for Drammen byfut 1679-1819

Oppdatert 2017-11-13

Originalmaterialet befinner seg i Statsarkivet i Kongsberg, Drammen byfogd, Skifte, skifteprotokoller nr. 1 – 7 (1682-1818) og skifteforhandlingsprotokoller 1 – 5 (1778-1819).

Skiftematerialet er registrert i Access ved SAKO i 2002/03.

Drammen byfogds arkiv i SAKO omfatter Bragernes og Strømsø. Strømsø lå på sørsiden av Drammenselva, Bragernes på nordsiden. De to områdene har en innfløkt administrasjonshistorie; dels var de underlagt magistraten i Christiania, dels lå Strømsø under Jarlsberg grevskap. De to områdene fikk formell bystatus i 1715 og ble slått sammen i 1811.

Materialet danner ikke sammenhengende rekker for hele byområdet (Bragernes og Strømsø).

Skifteprotokoll 1 – 5 (1682-1769) omfatter Bragernes.
Skifteprotokoll 6 (1782-1793) omfatter Strømsø.
Skifteprotokoll 7 (1806-1818) omfatter mest Strømsø, samt litt fra Bragernes.
Skifteforhandlingsprotokoll 1 – 3 (1778-1798) omfatter Bragernes.
Skifteforhandlingsprotokoll 4 (1780-1791) omfatter Strømsø
Skifteforhandlingsprotokoll 5 (1800-1819) omfatter mest Strømsø, samt litt fra Bragernes.

Databasen har to nivåer (tabeller); en for forretning med opplysninger om selve skifteforretningen, og en for person med opplysninger om de enkelte personer som nevnes i forretningen. I alt inneholder databasen 3.393 skifteforretninger og 20.866 personforekomster. Merk at én og samme person kan opptre i flere skifteforretninger, i ulike roller.

Dato: Datofeltet kan representere ulike faser i skifteforretningen, etter som skiftene ble ulikt ført over tid og av ulike skrivere. Som regel dreier det seg om registreringsdato , tidspunktet for når registrering av boet starter; evt. forseglingsdato , som angir når boet ble forseglet forut for registreringen. Dette vil normalt være de datoer som ligger nærmest dødsfallet i tid, i motsetning til for eksempel slutningsdato som angir når skifteforretningen avsluttes (og som ofte er oppgitt i merknadsrubrikken). I noen tilfeller kan dato representere noe annet, fortrinnsvis den tidligst oppgitt dato i skiftet.

Fornavn og etternavn: Når fornavn eller etternavn er markert med et spørsmålstegn, betyr dette ikke at ordet har vært vanskelig å lese, men at navnet ikke fremgår av skiftet.

Etternavn: Patronymikon er konsekvent normalisert til – sen og – dtr , uavhengig av faktisk skrivemåte.

Rolle: Rolle betegner personens rolle i skifteforretningen; arvelater , arving , ulike typer verger eller andre .

Relasjon: Relasjon betegner personens forhold til arvelateren (far, datter, svoger, nevø, osv).

Bosted: Bosted er oppgitt når dette lett går fram av kilden. Dette er da oppgitt for arvelateren, men ikke for ektefellen og hjemmeværende barn. For barn og andre som opptrer med annet bosted, er dette bostedet oppgitt.

Mer om skiftemateriale som kilder finner du her .

Et eksempel på skifteforretning (fra et annet område) finner du her .

Statsarkivet i Kongsberg, januar 2004.