Folketellingen 1920

Folketellingen er datert 1. desember 1920 og er i sin helhet skannet og publisert på Digitalarkivet. Den er i tillegg transkribert ved hjelp av frivillige.

Folketellingen består av bostedslister (kretslister, hus- og husholdningslister og personsedler. Alle personer ble ført på hver sin personseddel.

Da SSB fikk materialet inn i desember 1920, lå det sirlig ordnet etter kommune/by, tellingskrets, hus, husholdning og person. Under arbeidet med å fremstille alle tabellene for Norges offisielle statistikk (NOS), måtte byrået bryte opp denne ordningen og sortere om materiale mange ganger. Sytti funksjonærer frem til 1926/27 var ansatt ved byråets folketellingskontor til dette arbeidet. Resultat av dette arbeidet er publisert i 13 binde mellom 1922 og 1925.

Da tabellene var ferdig, ble materiale sortert tilbake på kommune, men ikke i riktig rekkefølge. Arkivverket fikk dermed materialet i en slik form at det ikke ville være mulig å finne enkeltpersoner uten å måtte bla seg gjennom svært mange personsedler.