Mona Lisa van de Velde. foto: Arkivverket

Frivillig skanning på Statsarkivet i Bergen

Frivillig skanning i Bergen er etter mange utsettelser, blant annet på grunn av Corona, endelig i gang.

Fredag 13. januar var det oppstartsmøte ved statsarkivet, og vi var klare til å teste ut de to fotoriggene som skal brukes til formålet. Tore Mehl, leder av Slekt og Data i Hordaland, og Mona Lisa van de Velde møtte opp og gledet seg til å komme i gang. Mona Lise var en av de som bidro mest med transkribering av personsedler fra folketellingen 1920, men som nå hadde lyst til å bidra på en annen måte.

2 personer
Tore Mehl og Mona Lisa van de Velde. foto: Arkivverket

Tore Mehls drivkraft var tilgjengeliggjøring, få arkivene ut på nett slik at folk kan se dem uavhengig hvor du befinner deg. Tore ville informere andre medlemmer i Slekt og Data Hordaland om at man nå kunne bidra med å fotografere/skanne arkiver som befinner seg ved Statsarkivet i Bergen.

Folketellingen for Bergen i 1912 ble valgt ut til å starte med. Arkivserien er registrert i Arkivregistreringsprogrammet Asta, og består av 33 arkivbokser.

I fellesskap gikk vi gjennom skannerutstyret, tilhørende program, lyssetting, testskanning og lagde en plan for gjennomføringen. Mye av dagen gikk med til testing. Det er laget en veiledning for bruk av skannerutstyret som består av 2 fotorigger innholdende kamera, reprostativ og reprolys. Det er i tillegg 2 ekstra objektiver som kan brukes ved behov. Med det skannerutstyret vil vi ha muligheter til å fotografere doble protokollsider. Nå starter vi litt forsiktig, men målsettingen er å få flere til å delta og kanskje få noen frivillige superbrukere som kan bidra med opplæring av nye frivillige. Nå er vi i gang, vi gleder oss til fortsettelsen.

Fotoriggen på Statsarkivet i Bergen. foto: Arkivverket