Til deg som leter i 1920 tellingen - vi jobber kontinuerlig med å gjøre listene komplette, og oppdaterer underveis. Les mer
Westrheims hotell

Unikt album fra en norgesferie i 1935

I disse ferietider passer det godt å vise frem fotografier fra en svensk families ferietur i Norge sommeren 1935.

I løpet av 20 dager i juli 1935 var en svensk familie på Norgesferie med egen bil. Familien besto av den ni år gamle gutten Bengt Malmros (1926-1968) og hans foreldre Frans Oskar Albin Andersson Malmros (1898 -1964) og danskfødte Rigmor Erika Malmros f. Herling (1900-1993). Faren Frans var ikke bare sjåfør på turen, han hadde også med seg et kamera som ble flittig brukt. Bildene ble satt inn i et album og de fleste av bildene har både stedsangivelser og gode, svenske kommentarer. Albumet består av 40 sider og 38,5 av sidene er viet bilder fra ulike steder i Norge. Dette ble gitt som gave til Statsarkivet i Bergen fra Bengts enke, Märta Birgitta Malmros (1919-2019).

Turen startet i Malmö og de krysset grensen ved Svinesund. Ut fra bildene vet vi at de kjørte via Halden, Sarpsborg, Drammen og Kongsberg før de overnattet på Bolkesjø.

Hotellet låg på en højd ovan Bolkesjøn

Deretter gikk turen via Heddal og Seljord til Haukeliseter. Turen gikk videre til Røldal og Breifonn hotell. Bildene forteller videre om reisen langs Hardangerfjorden både med båt og i egen bil. Her finnes derfor fotografier fra Odda, Tyssedal og Ringøy, i tillegg til mange fra Ulvik. Her har de åpenbart har bodd noen dager på Vestrheims hotell, et hotell fra 1882 som brente ned i 1940. I Ulvik er også flere fra den lokale befolkningen blitt fotografert.

Skiftet båt midtfjords

Etter Hardanger var de innom Voss, Finse og Stalheim. Sognefjorden ble krysset med en cirka syv timer lang båttur fra Gudvangen til Vadheim. Det mest spektakulære var at de og bilen måtte skifte båt midtfjords, noe som førte til denne kommentaren under et av bildene: «Jag måste skifta färja midt ute i sjøn». Midtfjords – rett utenfor Beitelen skiftet de fra motorkutteren «Vesle Øyvind» til D/S «Stavenes».

Jag måste skifta färja midt ute i sjøn

Her kan du høre et NRK-opptak fra 1937 der reporter Torstein Diesen intervjuer skipperen om bord i D/S «Stavenes» om de drastiske endringene som hadde skjedd i samferdselen på Vestlandet de siste årene. I tillegg til utbygging av flere nye veistubber, hadde båtene som krysset fjordene i stor grad fjernet problemene med å få biler forbi veiløse strekninger til neste veistrekning: NRK-opptak fra 1937

Fra Vadheim gikk bilturen innom både Jølster, Breim, Sandane, Innvik, Utvik og Loen, Stryn, Hjelledalen og videre opp til Videsæter hotell. Fra Videsæter gikk turen både til Geiranger og Grotli før den endte i Oslo hvor albumet slutter. Underveis i albumet er det mange kommentarer som forteller om alt fra kulturminner, veier, bygninger, dyr og folk. Flere av hotellene familien bodde på er i dag borte, og heldigvis er mange av veiene blitt fornyet.

For noen år siden ble fotoalbumet etter Norgesferien gitt som gave til Statsarkivet i Bergen. Hele albumet er nå tilgjengelig i Digitalarkivet. Se hele albumet fra Norges-resan 10-30. juli 1935.

Bilde fra Kongsberg med følgende bildekommentar: Norge har ett bra vägvisarsystem

Norge har ett bra vägvisarsystem - Kongsberg

Ulvik i Hardanger er stadig et yndet turistmål. Familien Malmros omtalte Ulvik som «Hardangerfjords pärla».

Hardangerfjords jârta Ullvik

Den svenske familien var forundret over hvordan husene var plassert på gårdene her i Norge. Dette bildet fra Lom har følgende kommentar: «Det verkades, som om uthusen plaserats utan särskilt system».

Det värkade, som om uthusen placerats utan særskilt system. Lom

Noen av veiene på Vestlandet fikk lite skryt, og veien mellom Utvik og Innvik fikk stempelet «turens sämsta [dårligste].

Vägen mellan Utvik och Innvik var turens sämsta Innvik

Familen Malmros har også fotografert og kommentert møller og andre tekniske systemer. Dette fra Børte har følgende kommentar: «Trots systemets enkelhet verkade det hela virrvarr».

Trots systemets enkelhet verkade det hela virrvarr