Bilde av flere personer
NTBs krigsarkiv

Frigjøringen av Finnmark

Arkivverket og Scanpix tilgjengeliggjør 1300 foto fra frigjøringen av Finnmark i anledning 75-årsjubileet for frigjøringen 25. oktober.

Publisert: 2019-10-11

Krigshistorie fra Finnmark skal med andre ord opp fra kjelleren i Riksarkivet for å bli tilgjengelig for alle.

Bildene er en del av NTBs krigsarkiv som NTB Scanpix avleverte til Riksarkivet i 2000. Arkivet inneholder en rekke foto fra frigjøringen av Finnmark. De fleste av dem tatt av fotografen Ole Friele Backer som arbeidet som fotograf for Regjeringens informasjonskontor i London. I slutten av oktober 1944 fikk han ordre om å dra til Finnmark. Han har etterlatt seg ca. 1000 fotografier som forteller historien om hva som møtte de norske styrkene da de kom til Finnmark. I tillegg forteller de en historie om regjeringens informasjonsvirksomhet.

Arkivverket har i lengre tid arbeidet med å digitalisere fotografiene. I anledning 75-årsjubileet for frigjøringen av Finnmark, blir samtlige av disse fotografiene tilgjengelig på nett i høy oppløsning. Fotografiene dokumenterer ødeleggelsene i Finnmark, men også møtet med alle dem som hadde unnsluppet tyskernes tvangsevakuering og som bodde i områdene som ble frigitt høsten 1944. Scanpix har rettigheter til noen av fotografiene. Disse legges nå ut til fri ikke-kommersiell bruk. De øvrige legges ut til fri bruk til alle formål. Med dette er en sentral kilde til den norske krigshistorien blitt digitalt tilgjengelig for alle.

Lenker