Om transkripsjonen

Kommunal folketelling 1934 for 1660 Strinda herred

Oppdatert 2017-11-13
Strinda Herredstyre

Herredstyret i Strinda vedtok den 18. desember 1933 at det skulle opprettes et folkeregister i herredet fra 1. januar 1934 og at det skulle holdes en folketelling den 1. januar 1934 som skulle danne grunnlaget for folkeregisteret. I Herredstyrets vedtak heter det som følger:

"Formannskapets innstilling enstemmig vedtatt. Ordføreren tok det forbehold at dersom tiden blev for knap til oprettelse inden den i indstillingen fastsatte tid skulde formannskapet ha bemyndigelse å utsette ikrafttredelsestiden."

I Formannsskapsprotokollen for møtet den 26 oktober 1934 leser vi følgende:

"Da det ikke er fattet formel beslutning om folkeregisterets start fattedes neden enstemmige beslutning: I medhold av den av herredstyret med beslutningen om oprettelse av folkeregisteret givne bemyndigelse besluttes at folkeregisteret begynder sin virksomhet fra 1/11 d.a. og at der pr nevnte datum blir at foreta folketelling som skal tjene som grunnlag for registeret.

De i anledning folketellingen utarbeidede folketellingslister - skjema 1 og 2 godkjendes."

Folketellingsskjema

Folketellingen skulle foretas ved hjelp av ferdigtrykte skjema. Det var et skjema for hver gård eller hvert hus (skjema 1) og et skjema for hver husholdning (skjema 2).

Organisering
Folkeregisteret ble vedtatt lagt under kontorchefen og som kontorets første kontordame ble ansatt frk. Ragnhild Johnsen. Hun var da ansatt ved ligningskontoret og det ble bestemt at hun skulle få beholde sine tidligere optjente alderstillegg i kommunen.

Lensmannen
var svært interessert i opprettelsen av folkeregisteret. Hans interesse gikk særlig på det at det var hans ansvar å sørge for manntallet til Stortings- og kommunevalget. Han skriver blant annet i brev til formannskapet datert 21. september 1933 følgende:

"Neste høst er der som bekjendt kommunevalg, og skal man under dette ha nytte av registeret, må register oprettes snarest mulig, så det kan være i orden fra omkring 1. april neste år."

I nytt brev datert 14. juni 1934 skriver han:

"Efter min mening bør registerfører (kontordamen) og bud ansettes fra 1. september for utførelsen av det betydelige forhåndsarbeide før folketellingen 1. november. Fra denne dag må registeret settes i drift. Registerføreren burde ha anledning til å delta i arbeidet ved Trondheim folkeregister ca 14 dage og ansettelsen av denne funksjonær var det derfor riktigst å sette til 15. august. Kontorsaker og annet utstyr for registeret bør formentlig anskaffes snarest mulig."

Registreringen
  • Arkivet etter det kommunale folkeregisterets tellinger i Strinda herred befinner seg hos Trondheim Byarkiv ved arkivsenteret på DORA.

  • Registreringen av Strinda kommunale folketelling for 1934 har vært et samarbeidsprosjekt mellom DIS-Norges lokalavdeling i Sør-Trøndelag og Trondheim Byarkiv.

  • Prosjektleder for registreringen har vært Ketil Figenschou fra DIS, mens tilrettelegging fra Trondheim Byarkiv har vært ved Morten Johansen og Sindre Aarsbog.

Registrantene fra DIS har vært:

Tobias Hustoft, Svein Tore Dahl, Hans Kristian Haugen, Arnulf Ranum, Eiliv Ranum, Finn Guttvik, Ketil Figenschou, Iris Nordvik, Kjell Myr, Målfrid Lundhaug Ålberg, Paul Håkonsen, Sverre Solem, Thorbjørn Foss, Turid Stokke Bakken, Kjell Nervik, Odd Ellevset, Finn Karlsen.

Kilder:

Strinda herredsstyres forhandlinger
Strinda formannskap: Forhandlingsprotokoll (1933 - 1936)
Strinda kommunale folketelling 1934
Mykland & Masdalen: Administrasjonshistorie og arkivkunnskap - Kommunene (Universitetsforlaget 1987)

FORKLARINGSTEKST TIL SØK I DATABASEN

Foruten de mer innlysende søkefunksjonene på bl.a. navn, erhverv, fødselsår og fødested er det i SKFT 1934 mange andre søkemuligheter som kan gi spennende tilleggsinformasjon om personer, husholdninger og eiendommer. Dette åpner for en større forståelse av ikke bare husholdningenes sosiale kontekst, men også bygårder og bydelers bakgrunn.

Tilleggsinformasjonen kan også være interessant med tanke på eiendomshistorie; kanskje da særskilt i forhold til datidens utleiepriser og "eiendomsbaroner".

Her er en kort forklaring til de fleste rubrikkene:

Sogn: Oppgir hvilket kirkesogn eiendommen tilhører.
Gate: Eiendommens gatenavn.
Nr: Eiendommens husnummer i gaten.
Eier: Navn på eier av eiendommen.
Eiers bosted: Dersom eier ikke bor på eiendommen er adressen angitt her.
Husholdningsnr: Innenfor hver enkelt eiendom kunne det være flere husholdninger, og hver husholdning hadde sin egne liste.
Bakgård: Dersom husholdningen bodde i en bakgård, er dette angitt med bokstaven "B".
Etasje: Her oppgis hvilken etasje husholdningen bodde i.
Beboelsesrom: Rubrikken angir antall rom foruten kjøkken og bad.
Kjøkken: Dersom husholdningen disponerte kjøkken er dette angitt. Mange husholdninger delte kjøkken med andre husholdninger; dette er i tilfelle angitt med betegnelsen "delt".
Bad: Dersom husholdningen disponerte bad er dette angitt. Mange husholdninger delte bad med andre husholdninger; dette er i tilfelle angitt med betegnelsen "delt".
Husleie: Her er oppgitt månedlig husleie såfremt ikke annet er oppgitt.
Slettet: Dersom personen er overstrøket i listene, er det satt x her.
Sivilstand: Her står g for gift, u for ugift, og e for enke eller enkemann.
Skole: For skolebarn er det her oppgitt hvilken skole barnet gikk på.

Trondheim kommune, 26 oktober 2010