Om transkripsjonen

Ministerialbok for Målselv prestegjeld, Øverbygd sokn 1884-1902 (1924P)

Viede 1884-1902

Oppdatert 2017-11-13

UTDRAG FRA KIRKEBOKA FOR MÅLSELV 1884-1921

Som kjent så har Registreringssentralen for Historiske Data (RHD) registrert bl.a.kirkebøkene for Lenvik/Målselv frem til 1884. På forespørsel rettet til RHD om det ville bli foretatt registrering av materiale etter denne periode, ble det opplyst at dette ikke ville bli foretatt.

Av egeninteresse, men også fordi det antas at andre kan være interessert, satte jeg igang arbeide med avskrift av det materiale som til nå er frigitt fra sperrefristen. For døpte dreier det seg om perioden 1884-1921 med ialt 3341 registrerte fødsler, og for døde i perioden 1884-1904 med 831 registrerte døde.

For at arbeide skulle bli noenlunde overkommelig, har jeg utelatt enkelte opplysninger. Fra dåpslisten har jeg bl.a. utelatt faddere og prestens anmerkninger, mens jeg fra begravelses- listen har utelatt bl.a. dødsårsak samt prestens anmerkninger.

Til tross for dobbel kontroll av dataene, tar jeg forbehold om mulige feil i avskriften. Dette kan skyldes dårlig gjengivelse på microfilmene, blekkladder , feiltydning på grunn av.utydelig skrift o.s.v. Uleselig skrift er anført med ???.

Jeg har ellers merket meg at kirkebøkene inneholder direkte feilskrivninger. Som et eksempel på dette kan nevnes at moren til to barn i det ene tilfelle er skrevet som Andreasdatter, mens hun er benevnt som Nilsdatter som mor til barn nr to.!!! Sammenblandinger av navn som f.eks. John/Johan og Johnsen/Johansen/Johannessen forekommer også. Slike feil er ikke rettet av meg.

Feltnavn dåp
ID
KJ = kjønn
Født
Døpt
Barnets navn
E/U = ekte/uekte
Am = anmerkning t = tvilling , x = døde før dåp, u = født utenfor ekteskap
Far
Mor
F-år = farens fødselsår
Fødselsår = morens fødselsår
Bosted = foreldrenes bosted ved dåpen

Feltnavn begravelser
ID
Kj = kjønn
Død = dato død
Den dødes fornavn
Etternavn
Forsørger
Født
Fødested
Bosted = bosted ved død

Bodø, den 1. juni 1996
Birger Nytrøen