Vi planlegger vedlikehold som medfører nedetid på Digitalarkivet torsdag 25.04, kl 20:00 til ca. kl 21:00.

Om transkripsjonen

Folketelling 1815 for 0805P Porsgrunn prestegjeld

Oppdatert 2017-11-13

Originalen befinner seg i Statsarkivet i Kongsberg, Skien magistratsarkiv (Porsgrunn og Skien hadde felles magistrat på dette tidspunkt).

Tellingen ble tatt opp 30. april 1815.

De landsomfattende folketellingene i tiden 1815-1855 var summariske; dvs. de inneholdt bare statistikk og ikke opplysninger om de enkelte personene. I noen prestegjeld er det likevel bevart navnelister (som dannet grunnlaget for statistikken) og denne tellingen fra Porsgrunn 1815 er et eksempel på dette. Mer om tellingene 1815-55, se h er.

Porsgrunn byjurisdiksjon besto av bydelene av Vestre Porsgrunn som opprinnelig var en del av Solum prestegjeld, og Østre Porsgrunn som opprinnelig tilhørte Eidanger. Osebakken som tilhørte Gjerpen prestegjeld er ikke omfattet av denne tellingen.

Denne databasen for Porsgrunn og navnelisten den bygger på, omfatter 1.477 navngitte personer. Det offisielle folketallet for Østre og Vestre Porsgrunn 1815, som skal være basert på de samme navnelistene, er 1.508 personer. Denne uoverensstemmelsen kan tyde på at navnelistene ikke er fullstendig bevart, og at det derfor mangler noen personer i databasen.

Tellingen er registrert i Access ved SAKO 2004/05.

Matr Nr : Kildens oppgitte matrikkelnummer.
Etternavn : Når farsnavnet ikke er skrevet i kilden, men fremgår av sammenhengen, er dette markert med * (Hansen*, Olsdatter*).
Posisjon : Her angis posisjon i familien – for eksempel ektefolk og barn – men vel å merke bare så langt dette fremgår av kilden. Som hovedregel er slike opplysninger markert eksplisitt i originalkilden, men vi kan ikke ta for gitt at dette alltid er gjort.
Stilling/Yrke : Denne rubrikken omfatter originalkildens opplysning om yrker, der dette er oppgitt.

Nils Johan Stoa, februar 2005