Om transkripsjonen

Lokal folketelling 1814 for 0725P Tjølling prestegjeld

Oppdatert 2017-11-13

Originalen befinner seg i Statsarkivet i Kongsberg, Tjølling prestearkiv, Diverse protokoller nr. 1, s. 214 ff.

Folketellingen ble tatt opp i mars 1814 og bakgrunnen for dette er ikke kjent. Trolig dreier det seg om et lokalt tiltak, iverksatt på sogneprest Niels Seyersløv Stephansens eget initiativ. Han gjorde grundige og detaljerte notater om en rekke forhold i prestegjeldet. Imidlertid er tellingslisten fra 1814 ajourført med endringer (flyttinger, avgang og tilgang) som hadde funnet sted da den neste landsomfattende folketellingen ble tatt opp året etter; 30. april 1815. Disse endringene er tatt med i avskriften her.

Det offisielle folketallet i Tjølling 1815, også telt opp av sogneprest Stephansen, var 1.584 personer. I databasen fra 1814 er 1.779 av postene personinnførsler, men dette høye tallet skyldes at mange personer er ført dobbelt. De som flyttet er telt både der de bodde i 1814 og der de bodde i 1815. Vi må tro, ikke minst på bakgrunn av sogneprest Stephansens ualminnelig pertentlige og grundige listeføring og hans interesse for alle sider og detaljer ved sognekallet sitt, at denne folketellingen er komplett.

Tellingen omfatter Tjølling med Østre Halsen, Kjerringvik og Ula, og gårdene er ført opp alfabetisk. Protokollen inneholder også et håndtegnet kart over området (se bildet, klikk på det for å se større utgave).

Tellingen er registrert i Access ved SAKO 2003/2004.

Nr : Sorteringsnummer som kun angir rekkefølgen av personene i originalkilden

Bosted/Husstand: Angir hvordan husstandene fordelte seg under de enkelte matrikkelgårdene, for eksempel på en husmannsplass, el.

Etternavn : Når farsnavnet ikke er skrevet i kilden, men fremgår av sammenhengen, er dette markert med * (Hansen*, Olsdatter*).

Posisjon : Her angis posisjon i familien – ektefolk, barn, tjenere, osv. – så langt dette fremgår av kilden.

Merknad : Her er bl.a. ført endringer (flyttinger, avgang og tilgang) som fant sted mellom tellingen i mars 1814 og april 1815.

Kongsberg, oktober 2004
Nils Johan Stoa