Om transkripsjonen

Folketelling 1815 for 0415P Løten prestegjeld

Oppdatert 2017-11-13

Databasen er registrert av Elin Rundberget på oppdrag for Statsarkivet i Hamar. Databasen er korrekturlest ved statsarkivet. Spørsmål eller kommentarer knyttet til databasen bør rettes til: statsarkivet.hamar@arkivverket.no

Kommentarer til registreringen:

1) Innerster og føderådsfolk:
Enslige innerster og føderådsfolk er registrert i den rubrikken de står oppført i protokollen. Dette vil si at personer som i protokollen er oppført under rubrikken gårdbrukere, også er registrert under gårdbrukerfamilien, og tilsvarende for rubrikken husmenn.

Innerster og føderådsfolk som er gift, dvs har flere familiemedlemmer i en egen husstand, er registrert som en egen husstand, også disse under sin respektive rubrikk gårdbrukere eller husmenn.

2) Fattige, tjenestefolk og dagleiere er registrert under gårdbrukerfamilien

3) Navnetolkning:
Det har mange steder vært vanskelig å se forskjell på l og e, men vi har registrert det vi anser som mest riktig og sannsynlig. Eksempler er fornavnene Rangdil / Rangdie og Siril / Sirie.

4) GårdsID (Feltnavn "Nr" i databasen)
Der hvor to gårder har samme navn, har vi begynt på nr 1 igjen på GårdID på den andre gården. Det er ett unntak: Bierke, post 1812, der det er bare en husstand på hver av de to gårdene.

5) Merknad side 34 i protokollen
Presten skriver i en merknad at gårdbrukeres og husmenns koner, sønner, døtre samt føderådsfolk er innført i samme rubrikk som henholdsvis gårdbrukere og husmenn. Dette fordi det på skjemaet ikke er noen egen rubrikk for koner, sønner, døtre samt føderådsfolk.

6) Felter som ikke er utfylt:
Etter forespørsel anbefaler Digitalarkivet å konstruere etternavn på f eks barn og hustru oppført med kun fornavn, i hht registreringsinstruksene for folketellingene 1865-1910. Jeg har drøftet dette med statsarkivar Per-Øivind Sandberg på Hamar. Vi er enige om at slike tolkninger på materialet fra 1815 blir vanskelige å gjennomføre med sikkerhet, og derfor bør unngås. Manglende opplysninger er derfor markert med "!!" i registreringsskjemaet.

Elin Rundberget, september 2007