Om transkripsjonen

Folketelling 1825 for 1636P Meldal prestegjeld

Oppdatert 2017-11-13

Om registreringen av folketellingene 1815 og 1825 for Rennebu:

Informasjonen er registrert i et Excel-regneark. Alle person- (for- og slektsnamn) og stedsnavn er registrert bokstavrett, men farsnavn (patronymikon) er forkortet med dobbel s med punktum, uten hensyn til om det står en eller to s-er (Larsen --> Larss., Pederson --> Pederss. osv.). Farsnavn for kvinner er forkortet til d med punktum (Larsdtr./-datter osv. --> Larsd.).
Blanke kolonner i tellingen er markert med dobble utropstegn (!!).
I de tilfeller hvor det er usikkert eller i noen tilfeller uleselig hva som står, er dette markert med dobble spørsmålstegn (??).

Folketellingen for Meldal prestegjeld består av 2 deler, en del for Meldal sokn og en del for Rennebu sokn. I folketellingen for 1815 og 1825 er delen for Rennebu sokn så delt i 2 deler hvor man klart kan se at det er 2 forskjellige personer som har utført tellingen. Det vises ganske godt ved at de har brukt forskjellige stavemåter for samme navn, i del 2 av 1815 har telleren f.eks gjennomført skrevet Rangnild/Rangnil, mens navnet i første del er stavet Ragnil.

Det er en del forskjeller i tellingene, i 1815 finnes alder markert i kolonne i tillegg til at alderen er skrevet. I 1825 finnes forsatt kolonnen, men da kun som sumkolonne pr. gård. I 1815 finnes det en kolonne for antall ekteskap, men kun brukt som sumkolonne pr. gård i del 1, mens det er markert for mannen i del 2. Denne kolonnen finnes også i 1825 sammen med en kolonne for antall husholdninger, men kun brukt som sumkolonne pr. gård. I 1815 finnes det kolonner for Gaardmend, husmend, daglejere, fattig og fabrikanteri.

Tellingene var opprinnelig registrert med 2 posttyper, 1 post for hver gård og en for hver person. Dette er nå gjort om og i den forbindelse har de fleste gårdsnavn fått et tall til slutt for å markere at det finnes flere gårder med samme navn. I 1825 tellingen finnes det også poster hvor det er flere gårdsnavn for en person, dette skyldes at det i tellingen noen steder er angitt flere gårdsnavn før man starter med personer. Jeg vet ikke om det i alle tilfeller er slik at alle tilhører samlingen av gårder eller at det kun er det siste gårdsnavnet som gjelder og at de andre gårdene ikke har noen tilhørende personer.

Når alder kun er oppgitt som markering i kolonne, vises dette som f.eks. !!0-8 eller !!32-48 som betyr at det er markert i kolonnen 0-8 år eller i kolonnen for 32-48 år i tellingen. Dersom det er stort avvik mellom alder oppgitt og markering i kolonne, står alder angitt som f.eks. 23*0-8 som betyr at alder er oppgitt til 23, mens det er markert i kolonnen for 0-8 år.

I 1815 tellingen er sivilstand- og yrkesrubrikkene rekonstruert på grunnlag av sivilstandsmerknader ("Hmd.e." o.l.) i navnefeltet og oppgavene i statistikkolonnene. Der det står flere yrkestitler er den siste fra statistikkolonnene.

I første del av 1815 tellingen (fram til person 944) finnes det kun summeringsposter for antall ekteskap, mens det i andre del er markert for de enkelte personer dette gjelder. Disse personene har fått G* i sivilstandsfeltet.