Om transkripsjonen

Funksjonærer ved Kongsberg Sølvverk 1765

Oppdatert 2018-01-12

Tittel for regnskapskapittel: ”Ausgabe an Officier und Bedienten Gage 1765.”

Original: Riksarkivet, Rentekammeret, Bergverksregnskaper, Kongsberg sølvverk og bergstads regnskaper 1623–1814, Rca L0468 Kassa- og sjiktregnskaper 1765, bergkasseregnskaper 1765, s. 63–78.

Bakgrunn

Listen over embetsmenn og funksjonærer ved Overbergamtet i Kongsberg og Kongsberg Sølvverk er tatt fra bergkassens regnskaper som et supplement til det store manntallet over arbeiderne ved Kongsberg Sølvverk fra samme år som gjøres tilgjengelig i Digitalarkivet, og som omfatter alle ansatte opp til og med overstigere, men ikke funksjonærer.

Beskrivelse av originalkilden

Regnskapet omfatter 55 personer, derav fire pensjonister. Det er anmerket at tre av dem døde i løpet av året, mens bare den ene (berglegen) samme år fikk en erstatter som er med i regnskapet, slik at antallet funksjonærer i virke ved begynnelsen av året var 50 og antallet ved utgangen av året 48. Av disse kan de syv første knyttes til Overbergamtet og Sønnafjelske Bergamt, fire var knyttet til kirken, og byfogden til byens sivile jurisdiksjon. Foruten navnene, angir regnskapet tittel og utbetalt lønn samt trekk av 1 skilling per riksdaler i ”børsepenger”, en slags skatt til finansiering av verkets sosiale kostnader til uføre, syke, enker og fattige med røtter i 1600-tallets ”Knappschaft”-bøsser. I noen tilfeller angis tilleggsopplysninger om ansettelse m.v.

Tilpasninger

I originalkilden er opplysningene om de enkelte funksjonærene ikke fast strukturert. Opplysningene som er tatt med om den enkelte, varierer også en del. De viktigste opplysningene går likevel igjen for de fleste: Navn, stilling, årslønn og referanse til fastsetting av lønnen. Det er disse opplysningene er tatt med i databasen, men noen andre opplysninger er tatt med under merknader.