Om transkripsjonen

Borgere ved Kongsberg Sølvverk 1723

Oppdatert 2018-01-15

Tittel: ”Paa de Personer og Familier som befindes paa Kongsberg og ey ere udi Sølfwerkets Tieneste, som Borgere, Liverandeurs, Haandverkere, Øltappere og andre, som her have Næring og sig paa Bergstaden opholder, saavelsom paa de der wirkelig ere udi Bergwerketz Tieniste og dog drive een og anden Negotie ”

Original: Riksarkivet, Rentekammeret, Realistisk ordnet avdeling, Bergverksvesen, Kongsberg sølvverk 1656–1806, Gba L0007, 0002 Stattholder Ditlev Vibe og biskop B. Deichmans kommisjonsundersøkelse av sølvverket 1723, f. 87a.

Datering: Kongsberg 19. mars 1723.

Bakgrunn

Kong Frederik 4. nedsatte ved befaling 20.11.1722 en undersøkelseskommisjon med stattholder i Norge Ditlev Vibe og biskop i Christiania Bartholomeus Deichman for å undersøke forskjellige forhold ved Kongsberg Sølvverk. Foranledningen var at myndighetene hadde fått informasjon om uheldige forhold ved administrasjonen og driften av Sølvverket. I kommisjonens protokoll er det avskrevet en rekke dokumenter fra kommisjonens arbeid på Kongsberg, som inkluderte tallrike utredninger og forhør. I tillegg til et manntall, som ikke er kjent bevart, og en oversikt over funksjonærene, som gjøres tilgjengelig i Digitalarkivet, ble det i protokollen tatt inn en oversikt over borgerne i Kongsberg. Oversikten ble utarbeidet av byfogd og materialforvalter Jochim Irgens på ordre fra stattholder Vibe i brev av 16. april 1723. Vibe presiserte hvordan oversikten skulle struktureres og hvilke typer personer som skulle inkluderes, som det fremgår av oversiktens tittel. Oversikten er, i likhet med manntallet og funksjonærlisten, trolig satt opp for at myndighetene skulle skaffe seg oversikt og utøve kontroll.

Beskrivelse av originalkilden

Originalkilden innholder fire lister med næringsdrivende i bergstaden. Først kommer 58 borgere, inkludert leverandører og andre kjøpmann samt håndverkere. Dernest kommer 12 øltappere og andre næringsdrivende, inkludert to kjørselsentreprenører. Tredje liste omfatter 18 menn som er ansatt ved Sølvverket og som driver annen næringsvirksomhet på siden. Til slutt kommer to menn og to kvinner med fast bosetting andre steder, men med periodevis opphold på Kongsberg i forbindelse med kjøpmannsvirksomhet. I alt inneholder originalkilden altså opplysninger om 92 personer. Av disse er det 36 håndverkere, 19 personer som drev kramboder eller annen småhandel og 16 drev verthus, gjerne i kombinasjon med annen næringsdrift. Av håndverkerne var det 13 skomakere, 6 skreddere, 5 snekkere, 4 smeder, 2 garvere, 1 murmester, 1 salmaker, 1 hattemaker og 1 parykkmaker. En håndverker oppga at han drev som blikkenslager, bokbinder og maler!

Den første av listene omfatter de egentlige borgere og inneholder flere detaljer enn de øvrige. Dette gjelder bl.a. opplysninger om når borgerne kom til Kongsberg, hvor de da kom fra og når de fikk borgerbrev. Også for en del av de andre opplysningene er den første listen mer komplett enn de andre.

Tilpasninger

I originalen er opplysningene for de to første gruppene satt opp i en tabell med 17 kolonner. Dette er i databasen redusert til 13 ved at beslektede opplysninger er samlet i én kolonne. Originalen inneholder bl.a. en kolonne for leverandører, en for håndverkere, en for innehavere av krambod. Dette er i databasen slått sammen under overskriften "Yrke". Sivilstatus er i originalkilden ført i to kolonner, mens det er brukt én i databasen osv. Navnekolonnen er imidlertid delt i to (fornavn/etternavn).

Opplysningene for de to siste gruppene er ikke satt opp i tabeller, men da innholdet tilsvarer det som finnes for de første gruppene, har det vært uproblematisk å overføre opplysningene til kolonnene i databasen.