Om transkripsjonen

Pensjonister ved Kongsberg Sølvverk 1711

Oppdatert 2018-01-12

Innledende tekst: «Ao 1711 d: 19 Novbr: blef de Skadhafte og Kranke som Naade Penge hidtil har nødt, deres Vilkaar og Tilstand ved de flestes persohnlige Tilstædekaldelse udi OberbergAmtet examinerede og efterseet, og derved beslutted, at som nu følger og ansatt er, bør de nu herefter i Schicht-Mesterens Reigning passere og Maanetlig til Udgift beregnes, til vidre forandring.»

Original: Statsarkivet i Kongsberg, Overbergamtet 1621–1830, Aa L0001 (tidligere Riksarkivet, Kongsberg Sølvverk inntil 1805, l.nr. 1.1), sesjonsprotokoll 1711–1713, f. 23a–25a.

Datering: 19. november 1711.

Bakgrunn

Bergråd Christoph Dietrich Vitzthum von Eckstädt fra Sachsen ble i 1710 engasjert av kong Frederik 4. til å lede bergforvaltningen i Norge for en periode med tittel som overbergråd, etter at han hadde undersøkt bergverkene i landet og fremlagt sine vurderinger. Etter et opphold i Tyskland igangsatte Vitzthum ved sin tilbakekomst til Kongsberg sommeren 1711 administrative og tekniske reformer av bergamtene og det statlige Sølvverket. Opptaket av pensjonistlisten var i likhet med opptaket av manntallet over arbeidere, funksjonærer og andre innbyggere samt en tilsvarende liste over enker med understøttelse av bergkassen, et ledd i reformarbeidet. Formålet med pensjonistlisten var å revurdere stønadsbehovet for de skadde og syke arbeidere som mottok støtte av bergkassen. Vurderingen og listeføringen er signert Frederik Wilhelm von Gabel og Abraham Dreyer, assessorer i Overbergamtet.

Beskrivelse av originalkilden

Listen inneholder opplysninger om 20 personer (av dem er syv gjenfunnet i manntallet, som dessuten har én pensjonist som ikke er nevnt i pensjonistlisten). For enkelte er det til dels detaljerte opplysninger om sykdom og skadetilstand som øvrige omstendigheter som hadde betydning for vurdering av arbeidsevne og inntekt.

Tilpasninger

I originallisten er alle opplysninger om pensjonistene ført i én kolonne med unntak av det som gjelder fastsetting av nådelønn. I denne databasen er opplysningene i hovedfeltet splittet opp i 4 datafelt for å lette søk etter enkeltpersoner. Redegjørelsene for skader, sykdommer og vurderinger som er gjort av personenes økonomi, er til dels meget lange. I denne versjonen av databasen kan tekstene derfor ikke gjengis i sin helhet, men dette vil bli rettet opp når databasen senere flyttes over til en ny plattform.