Om transkripsjonen

Drenger innflyttet til Bergen 1671-1760

Oppdatert 2017-11-13
Geselltestimonier 1675-1763

Denne databasen er ein ei OCR-lesing av tabellane Geselltestimonier for drenger som efter endte læreår fikk sitt vidnesbyrd mellem årene 1675-1710 og tilsvarande for åra 1711-1763 i Christian Koren Wiberg: Gesellstanden og geseller i Bergen, Bergen 1945. Ettersom dette materialet stammer frå dei enno uordna delene av statsarkivet i Lübeck, er ein nøyaktig referanse uråd å gje.

Kjeldeavskrifta er eit resultat av ei reise Koren gjorde til arkivet i Lübeck i 1933. Eventuelle oversetjingar til norsk er gjort av Koren Wiberg.

Desse tabellane har også utvida opplysningar om enkelte av personane i noteform som ikkje er medteke her.

Avstuttingar:
res.Husb.=residerenden Huszbonen
B.=Burgern
BF.-H=Bergenhandler
H.Verw.=Handelsverwalter

Geselltestimonier 1755-1837

Denne databasen er av avskrift av tabellen Geselltestimonier for drenger, som efter endte læreår fikk sitt vidnesbyrd mellem årene 1755-1837 ved Det norske kontor frå same boka som over. Dette er Koren Wiberg sitt register til protokollen Examinations protocol Hvor udi Gesellernes Navne, Reversen og Testimonia Indføres, Bergen Byarkiv 585, H:4.

Døme på Koren Wiberg sin registrering måte kan ein sjå i tilfellet Knud Andreas Knudsen. Han står slik i Koren Wiberg sitt register, medan han står slik i protokollen. Eventuelle omsetjingar til norsk er gjort av Koren Wiberg der protokollen nyttar tysk, som i tilfellet med Hinrich Kehlenbeck.

Registreringa er gjort av Siw Hauge for Historisk institutt til bruk i undervisninga i delfaget Edb og historie. Tilretteleggjing av materialet for Digitalpensjonatet er gjort av underteikna.

Det var knytta seremoniar og rituale til det å bli drengar og gesellar. Om du vil vite meir om dette, kan du lese Joachim Dahl si forteljing. Han tok eksamen som gesell i 1847.

Drengar innflytta til Bergen 1671-1760

Denne databasen er ein ei OCR-lesing av tabellane Innflyttere i Johan Koren Wiberg: Bomerker og innflyttere vedkommende Kontoret i Bergen, Bergen 1935. Originalen er protokoll nr. 199 i Bergenfararane si avdeling i Lübeck statsarkiv, og innheld namn gutar/menn som vart opptekne som drengar ved Det Hanseatiske Kontor i Bergen 1671-1760. Ettersom materialet framleis er uordna ved arkivet, er ein meir presis kjeldetilvising til originalen ikkje råd å gje.

OCR-programmet klarte ikkje å lese datoane som er førte i feltet "Innført", medan årstalet gjekk greitt. I denne versjonen difor berre årstalet teke med. For dato viser eg til Koren Wibergs publikasjon.

+ (pluss-teikn) etter farens namn betyr at faren er død.

I tabellen Geselltestimonier 1675-1763 vil ein finne eit felt som heiter "Test_Id" (Testemonium id). Verdien som står her refererer til ID i drengetabellen. Slik kan ein finne att gesellar som drengar. Denne koplinga er gjort av Koren Wiberg. Eventuelle oversetjingar til norsk er gjort av Koren Wiberg.

Frode Ulvund, 12.9.2000