Om transkripsjonen

Militærrulle 1811 for Inderøy kompani

Oppdatert 2017-11-13

!Kompanirullene finnes i håndskreven protokoll, oppbevart i Statsarkivet i Trondheim. Rullen omfatter alle som var i dette infanterikompaniet pr. 19. juli 1811.

Full tittel:
Compagnie-Roulle for det 1ste Trondhjemske Infanterie Regiment under Commando af Herr General Major von Bang og Inderøens Compagnie Sessionsstedet Næs ved Strømmen d 19. Julii 1811.

Summarisk Extract:
1 Compagnie Chef
1 Premier Lieutenant
5 Under Officierer
2 Tambourer
96 Musqueterer
2 Vacante
50 Landeværner
Summa 159

I mannskapsrullen er det også anført hvem som er demittert, og tildels også, hvilken årsak til dimmisjon. Hver enkelt soldat hadde et bestemt nummer, ble de dimmitert, eller overført til andre avdelinger, eller annen legd, fikk de dermed nytt nummer. I denne mannskapsprotokollen kan dette bety at enkelte soldater står oppført flere steder.

De aller fleste soldatene er musketerer - de bar altså muskett - et gevær uten magasin, kun ett skudd i kammeret. 50 soldater var i landvernet, vår tids heimevern. Ellers finner vi to tamburer, trommeslagere som var med helt i fronten.

På lista er det videre anført en avdeling "interim recerven" og en avdeling "compagnie recerven" - slik at man hele tiden hadde folk å ta av, når det forsvant folk fra rullen. Noen ble funnet "mindre stridende" - og fikk stilling som kusk, en av disse ble dimmitert etter følgende årsak: "Udgaaet som uduelig den 6 Januarii 1809 med General v. Krogs tilstede." Andre ble beordret til mer sivile stillinger, såkalte "civile ombud" som skolemester, skoleholder, skysskafferdreng eller fergemandsdreng.

For endel av soldatene er det også litt om deres sivile bakgrunn, om de var gift, antall barn, om de var husmann, inderst eller bonde. For de aller flestes vedkommende, er også høyden med. Denne varierer fra 59 til 69 tommer, og med en tommelengde på 2,615 cm, betyr det at disse soldatene var fra 154 til 180 cm. høye.

Hallvard Bragstad, Trondheim, juni 2005