Om transkripsjonen

Militære skifter for Troms og Finnmark 1741-1817

Oppdatert 2017-11-13

Registre til militære skifter ved Vardøhus festning 1741 - 1817

HVA REGISTRENE OMFATTER

Registrene omfatter alle bevarte militære skifter sluttet i Troms og Finnmark, som er sluttet av militær skifterett. Slike skifter er bare bevart i Vardøhus festnings arkiv.

Grensene mellom sivil og militær skifterett var ofte uklare. Etter forordning 8. juli 1690 skulle kommandant ved garnison sammen med auditør og to offiserer holde skifte etter overoffiserer fra kaptein og nedover. Skifte etter høyere offiserer skulle styres av den høyeste offiser på stedet, sammen med general- eller overauditør, to offiserer og to sivilbetjenter.

Forordning 14. juli 1730 slo fast at alle skifter etter overoffiserer skulle stå under militær skifterett. Ved reskript 14. november 1738 og 9. desember 1740 ble det pålagt de militære skifteforvalterene å holde skifte også etter underoffiserer.

Med lov 3. august 1824 ble den militære skifteforvaltninga opphevet.

Fra 1750-årene har vi fra Vardøhus også skifter både etter vanlige soldater og etter koner til vanlige soldater.

Registrene omfatter to arkivbokser med skifter (og auksjoner) fra Vardøhus festning. Boksene inneholder dels protokoller og dels løse skifter. I mange tilfelle forekommer et skifte både som innført i protokoll og som "løsblad". I registrene refereres det til nummer på boks og til legg (omslag), eventuelt også til side eller nummer på skifte hvis skiftet er innført i en protokoll.

REGISTRERING

I registrene er det tatt med følgende opplysninger om de personer det er holdt skifte etter:

  • Fornavn
  • Etternavn
  • Hjemstavn - hvis slik opplysning er gitt
  • Første og siste år for skiftebehandling/-slutning
  • Nummer på arkivboks
  • Nummer på legg i arkivboks
  • Eventuelt sidenummer eller nummer på skifte i protokoller
  • Kommentar: for kvinner: mannens navn og militære grad, for menn: militær grad

Det er ikke foretatt normalisering av for- og etternavn, heller ikke på navn for hjemstavn.

I de tilfeller hvor både fars- og slektsnavn er oppgitt er skiftet registrert to ganger. For eksempel er Johannes Andersen Keyser registrert som som Johannes Andersen Keyser og som Johannes Keyser, Andersen. I mange tilfelle har det vært vanskelig å avgjøre om et "slektsnavn" virkelig er et slektsnavn, eller om navnet er å forstå som en "hjemstavnsangivelse". I tvilstilfelle er navnet registrert som slektsnavn.

På grunn av at materialet er såvidt lite er et skifte registrert to ganger hvis skiftet både forekommer som "løsblad" (med interessante vedlegg!) og som innført i protokoll.

Medregnet dobbeltregistreringer er det gjort 232 registreringer.

Registreringen er betalt av Landslaget for lokalhistorie.

Tromsø 10. september 1991 Arne Gunnar Edvardsen