Bokhylle på gamle lesesal på Statsarkivet i Bergen. Foto: Tone Merete Bruvik, 2019

Hvor er alt som var på den gamle Bokhylla?

På gamle Digitalarkivet var det en digital bokhylle med diverse skannede kilder, oppslagsverk og annet.

Publisert: 2019-08-21

Hva var bokhylla på Digitalarkivet?

Bokhylla har vært et nyttig håndbibliotek for brukerne av Digitalarkivet. Dels inneholdt bokhylla skannede utgaver av bøker som kan være nyttige for Digitalarkivet brukere, men også skannede arkivkilder var der. Bokhylla ble opprettet 1999-2000, mens Digitalarkivets første løsning for skannede kirkebøker kom i 2005. Nasjonalbibliotekets (NB) bokhylle startet som et prøveprosjekt i 2009.

Tilgang og rettigheter til bokhylla på Nasjonalbiblioteket

NB gir alle IP-adresser i Norge tilgang til digitalt tilgjengelig materiale frem til og med år 2000. Dette er regulert i en avtale mellom Kopinor og Nasjonalbiblioteket. Bøker som har falt i det fri, dvs. det er gått 70 år siden opphavsmannens død, er tilgjengelig for alle. NB opplyser at alle trykte bøker før 1881 skal være fritt tilgjengelig, og at alle trykte bøker etter 1881 må sjekkes. Det vet at de har mange titler som skulle vært endret til fritt tilgjengelig; de må rett og slett få beskjed fra publikum når man oppdager feil i sperringene.

Mange av de bøkene som lå på Digitalarkivet sin Bokylla er nå skannet og tilgjengelig hos NB. Bøker man savner hos NB, må man kontakt dem om.

I henhold til avtalen mellom NB og Digitalarkivet, skal alle bøker være tilgjengelig hos NB. Digitalarkivet vil derfor ikke publisere de skannede bøkene som lå på vår gamle Bokhylla. Vi oppfordrer dermed våre gjester om å søke på nettsiden til NB etter bøker man leter etter.

Liste over saker fra gamle Bokhylla

Liste over saker fra gamle Bokhylla i dagens Digitalarkiv (her kommer det mer til etterhvert)